Od roku 2020 bude nutné ohlášky odevzdat do OOA-S do 30. 4. běžného roku!

Elektronická evidence tržeb a spolky

Elektronická evidence tržeb a spolky

Informace ze zdrojů UVU ČR


Elektronická evidence tržeb se týká těch příjmů z podnikání, které jsou provedeny v hotovosti, prostřednictvím platebních karet (debetní i kreditní), šekem, směnkou a jinými platebními prostředky jako jsou např. stravenky, dárkové poukázky nebo i virtuální měny – s výjimkou příjmů, které nejsou předmětem daně z příjmů, jsou z hlediska obvykle přijímaných tržeb ojedinělé, podléhají dani vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně nebo podléhají dani ze samostatného základu daně.

Spolky nejsou zakládány pro podnikání, jsou tzv. neziskovými organizacemi, definice podnikání je však (bohužel) velice široká:
„Kdo samostatně vykonává na vlastní účet a odpovědnost výdělečnou činnost živnostenským nebo obdobným způsobem se záměrem činit tak soustavně za účelem dosažení zisku, je považován se zřetelem k této činnosti za podnikatele.“ (§ 420 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník).

Proto je u spolků rozlišována činnost hlavní a činnost vedlejší. Hlavní činnost je smyslem spolku a není ze své podstaty podnikatelskou. Účelem vedlejší činnosti je získávat prostředky k naplňování hlavní činnosti, tedy účelu, pro který je spolek zřízen.
EET podléhá jen taková vedlejší činnost, která je soustavná a jejímž cílem je zisk (bez ohledu na to, že tento zisk má být využit pro neziskovou činnost spolku). Většina výtvarných spolků takovou činnost neprovozuje, ale tato možnost je spolkům dána. Mohou podnikat na základě živnosti (např. provozovat prodejní galerii) apod.

Ministerstvo financí však zohlednilo užitečnou činnost neziskových organizací a stanovilo pro spolky limit příjmů, do jehož výše se jich EET netýká. Původně to bylo 175 000 Kč ročně, po diskusích se zástupci neziskových organizací v létě roku 2017 byl tento limit zvýšen na 300 000 Kč ročně (nebo pro větší spolky, které mají z podnikání ročním příjem vyšší než 6 000 000 Kč do 5 % z celkových příjmů). Z těchto čísel, která jsou pro většinu výtvarných spolků, ne-li pro všechny, nepředstavitelná, lze vyvodit jediný závěr: většiny profesních spolků výtvarných umělců se EET nijak nedotkne.

Elektronická evidence tržeb se navíc netýká plateb provedených převodem z bankovního účtu na druhý bankovní účet, plateb provedených inkasem či hotovostním vkladem na účet na pobočce banky. V případě spolků se netýká ani členských příspěvků.

Shrneme-li předešlé stručné informace do jedné věty, pak spolků, které z drobné vedlejší činnosti nemají roční příjem (mimo tržby placené převodem na účet !) vyšší než 300 tis. Kč, se EET netýká.

Mimochodem jde o stejnou částku (300 tis. Kč), o kterou spolky mohou snížit základ daně podle § 20 zákona o daních z příjmů. Proto většina našich spolků žádnou daň neplatí.

*  *  *

Oficiální výklad ministerstva financí „Jak na EET u spolkové činnosti“ je ve formátu PDF v příloze této e-informace a je ke stažení také na http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Akce/EET_a_spolky.pdf.

Ministerstvo financí provozuje web, kde se vše o EET můžete dozvědět: http://www.etrzby.cz/